Restauratie van de kap en de wieken

Door Administrator, 13 september, 2022
Kap eraf

De afgelopen maanden heeft de molen een grondige restauratie ondergaan aan de kap en de wieken. 

Onder andere het riet, het houtwerk, het schilderwerk en de wieken zijn grondig aangepakt. Het houtwerk is door een erkende molenmaker hersteld of vervangen, de voorste wiek is helemaal nieuw, al het schilderwerk van het hout, schoren, luiken etc. is vakkundig bijgewerkt. De kap is voorzien van nieuw riet, wat op traditionele wijze is aangebracht.

In 2019 werd, in het tweejaarlijkse inspectierapport van de Monumentenwacht, aangegeven dat het riet vervangen diende te worden. Het riet dat er uiteindelijk ook al vele jaren had op gezeten.

We hebben in 2020 onze plannen ingediend voor de Molenprijs. Helaas kregen we die prijs niet. We kregen het advies om onze plannen bij vereniging “De Hollandsche Molen” in te dienen voor het een financiële bijdrage. Dit hebben we in juli 2020 gedaan en in maart 2021 kregen we de goedkeuring binnen voor het bedrag van ca. €45.000 Een mooi bedrag !

Om aan het begrote budget van meer dan €100.000 te komen werden naast de jaarlijkse subsidie van het rijk diverse fondsen benaderd welke alle positief gereageerd hebben. Sponsoring van de Vrienden van de Molen, eigen middelen en de crowdfundingsactie zorgden er voor dat we aan het beoogde bedrag kwamen. We konden daarna Molenmaker Groot Wesseldijk uit Lochem en Rietdekkersbedrijf Kleinjan uit Den Ham de opdracht verstrekken.

Het was de levering van het Overijssels riet welke de planning zou gaan bepalen. Dat riet werd in mei geleverd zodat, na voorbereidend werk, op 2 juni de kap van de molen gehesen kon worden en naast de molen op bokken geplaatst werd. Op deze manier konden alle werkzaamheden vanaf de grond verricht worden en sneller gewerkt kon worden. Nadat het oude riet was verwijderd werd duidelijk dat de rietlatten en de sporen in z’n geheel vervangen moesten worden, welke door de molenmaker is uitgevoerd. De rietdekker kon daarna het pakket riet, op traditionele methode, aanbrengen. Ondertussen werden diverse houten onderdelen aan de voorzijde van de kap vervangen en alle houten onderdelen schoongemaakt en deels door vrijwilligers geschilderd. 

In de werkplaats van Groot Wesseldijk in Lochem werd de laatste hand gelegd aan het houtwerk welke aan de nieuwe stalen buitenroede moest komen. Vlak voor de bouwvakvakantie werd de kap met alle daaraan gekoppelde schoren weer op de romp gezet en waren de hoofzakelijke werkzaamheden klaar. Het afschilderen van de schoren moest daarna nog vanuit de hoogwerker uitgevoerd worden.

Lees ook het artikel in De Stentor, met filmpje, van 2 juni 2022. 

Een project waar vakmanschap hoog in het vaandel stond!

Sponsoren